A weboldal cookie-kat használ a jobb megjelenésért. Ha a weblapon marad, akkor feltételezzük, Ön elfogadja mindezt.

header

Evliya Çelebi: Evlia Cselebi török világutazó magyarországi utazásai.

evilya_celebiA XVII. századbeli híres török utazónak, Evlia Cselebinek az utóbbi években előkerült, tíz vaskos kötetre menő útleirásából, melynek a czíme : a VI. kötet s részben már az V. kötet is Magyarországon tett utazásait foglalja magában. E magyarországi utazások leírásának magyar fordítását tartalmazza e könyv.

Evlia Cselebit méltán híres utazónak mondják, mert a régi utazók közül csak az arab Ibn Batuta és az olasz Marco Polo hasonlíthatók hozzá, akár munkáinak terjedelmét, akár azok érdekességét tekintsük.

Tovább a Digitália honlapjára
I. kötet
II. kötet

 

Jedlicska Pál: Eredeti részletek gróf Pálffy-család okmánytárához (1401-1653) s gróf Pálffyak életrajzi vázlatai (1910)

jedlicska_palA figyelmes szemlélő az emlékszerű díszes épületeknél leginkább az épület tervezője, az építési terv végrehajtója, a faragványok, szobrok művészei s a festések, műipari emlékek mesterei iránt érdeklődik. Rendesen kevésbé veszi a szegény napszámosokat, kik verejtékkel hordtak téglákat, homokot, meszet az épülethez s legnagyobb mérvben viselték a nap terhét és hevét.
Édes hazánk történelmének nagyszerű palotája kétségkívül további és folytonos fejlesztésre szorul. Ehhez új s különleges építési anyag kívántatik, mely nem oly könnyen található, mint az épületek, házak téglái s homoka. E különleges anyag:- az eredeti kiadatlan történeti adatok, melyeknek ritka téglagyárai a levéltárak.

Tovább a Digitália honlapjára

Takáts Sándor: Rajzok a török világból (1915-17) 1. kötet

takacs_sandorNegyedszázada lesz, hogy először kerültem a bécsi levéltárakba. A régi magyar műveltség emlékeit kutatgattam, a mikkel Bécs nagy levéltárai oly igen bővesek. Időjártára dr. Thallóczy Lajos úr ő kegyelmessége jóvoltából állandó bécsi lakos lettem. Közel két évtizeden át azután a kepe mellett gyűjtögethettem a magyar cultura kalászait. Azaz, hogy állandóan a levéltárakban dolgozhattam. Ugyancsak Thallóczy Lajos jóvoltából hosszabb ideig kutathattam a müncheni, a nürnbergi, az augsburgi, a passaui, a brünni, a gráczi, a laibachi stb. levéltárakban. Mint bécsi lakos feledhetetlen időt töltöttem abban a magyar oázisban, melynek Károlyi Árpád és Thallóczy Lajos voltak lelkei. Ez évek csak egyetlen fájó érzést hagytak lelkemben: eltüntek, mint a lefolyt vizek, melyek soha többé vissza nem térnek.

Tovább a Digitália oldalára

Katonák Bethlen Gábor Korából

Előszó

400 évvel ezelőtt, 1613. október 23-án a kolozsvári országgyűlés Bethlen Gábort választotta Erdély fejedelmévé, akinek uralmát Erdély aranykorának kezdeteként is szokás tekinteni. Bethlen Gábor népeket összetartó vezetőként, kultúrmecénásként, politikusként és hadvezérként is egyaránt sikeres volt a sokféle ellentéttől sújtott 17. századi Európában. Az évforduló közeledtével néhányan – a korszakot behatóan ismerő katonai hagyományőrzők, régészek és történészek egy baráti köre – úgy gondoltuk, hogy méltó emléket állíthatunk az évfordulónak azzal, hogy egy mindenki által ingyenesen elérhető ismeretterjesztő kiadványt hozunk létre Bethlen Gábor korának katonáiról és hadviseléséről.

Bővebben...

Kelenik József írása alapján

pataraA XVI. századi török hódítás révén Tata a török-magyar harcok állandó színterévé vált. Egyik legnevezetesebb ostroma 1597. május 23-án volt, mikor Gróf Pálffy Miklós, a császári-királyi seregek vezére csellel visszafoglalta a tatai várat a töröktől. A tatai vár jelentőségét is az növelte meg a tizenöt éves háborúban, hogy a XVI-XVII. században egy kiterjedt mocsársáv legfontosabb, ha nem az egyetlen átkelőhelye volt Buda és Győr között. 1594-ben Esztergom keresztény ostromát követően a török katonai vezetés Budát és az utánpótlás szállításának egyetlen lehetséges útvonalát, a Dunát féltve, megtámadta Győrt. A felvonuláshoz azonban, mivel Budáról erre vezet a legrövidebb út, mindenképpen el kellett foglalni Tatát. 1595 és 1597 között a figyelem a Dunántúlról kelet felé fordult. Erdély, Moldva, Havasalföld és a Habsburgok törökellenes szövetsége nyomán a hadműveletek súlya áttevődött az Al-Duna vidékére. Mihály vajda......

Bővebben...

Pályázatok

NKA

A Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál  az NKA támogatással valósult meg.

 

Pályázati beszámolók:

2013

2014

2015

2016

2017

 

 

 A 2015-ös Tatai Patara a Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával valósult meg.
hu_sk husk_log

Időutazás - Tatai vár

gath_ajanlo A Tata GUIDE@HAND teljes turisztikai és a városnéző tartalmat, illetve térképet tartalmaz Tatáról.

gath_qr

Támogatóink

Hotel Gottwald

 

dexi_dekor

 

ekol

 

 

golf_hotel

Médiapartnereink

forras

tv

 

 

keminfo 

 

Partnereink

cimer_hm
   monostori_erod
visittata_logo Derik logo
logo_nomel HelpDesk
tbmuzlogo
tkv
wikipedia
Tata Rendőrkapitányság 
Komárom-Esztergom Megyei
Katasztrófavédelmi Igazgatóság