Magyar Falu

Állandó program:
június 4-5.
10.00-18.00
Kastélypark

Az elmúlt évek hagyományaitól eltérően, idén is a Kastély park festői környezete ad otthont, a számtalan élményt nyújtó, kora-újkori apró magyar települések "váraljai"életét bemutató Magyar Falunak.

A Tata és Térsége Kézműves Egyesület mesterei a Tatai Patarán 2022-ben

image2

Berendi Zoltánné Viki

varrás

Gyermekkorom óta foglalkozom néptánccal. Tanító-óvodapedagógusként pedig a munkámhoz tartozik, hogy mindig kitaláljak valami ajándékot. E kettőből szinte magától adódott, hogy a népi motívumokból ihletet merítve, ugyanakkor a mai kor elvárásaihoz is igazodva egyre több, a mindennapi életben is használható dolgot varrják.

Szívesen díszítem a táskáimat, tartóimat saját hímzett és horgolt mintákkal, így mindig egyedi, a kézművességből adódóan megismételhetetlent alkotva. Másik kedvenc technikám a patchwork, azon belül is a rátétek.

A fő alapanyagom a pamutvászon, de újrahasznosított farmerből is rendszeresen varrok. Termékeim között megtalálhatók különböző szatyrok, zsákok, táskák, nesszeszerek, melyeket béléssel is ellátok, így fokozva használhatóságukat, tartósságukat.

A játszóházban pamutból, textíliákból, varrással, kötéssel készült dísztárgyakat, apróságokat készíthetnek a gyerekek.

image3

Gaján Márta

üvegfestés

Eleinte hobbi szinten kezdtem el foglalkozni az üvegfestéssel, majd egyre nagyobb lelkesedéssel bővítettem tudásomat, hogy minél szebb üveg alkotásokat készítsek.

Szeretem a színek minden árnyalatát használni, keverni, hogy a legjobbat hozzam ki magamból.

Festettem már vásárlóim számára faliórát, képeket, mandalát, de egyedi igényeket is boldogan megvalósítok.

Gaján Márta játszóházában üvegfestést próbálhatják ki a gyerekek.

image6

Mikó Adrienn

kézműves lámpások

image8

Molnárné Tamás Anetta

fazekasság

A Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész, 2020-ban Komárom-Esztergom megye Kézművese díjban részesült.

A népi mesterségek közül főként a fazekasság oktatásával foglalkozik, A  tatai fazekasság hagyományainak éltetője, de mint játszóház vezető jártas a gyertyamártás, szálas anyagok feldolgozása, gyöngyfűzés-gyöngyszövés, nemezelés gyakorlatában is.

A népi kismesterségek  szeretete nagyszüleitől ered, a nyári szünidők alkalmával ivódott bele Molnárné Tamás Anettába a népi kultúra, a népművészet szeretete.

A Patara korhű kézműves műhelyében a fazekas mesterség tatára jellemző vonásaival, motívumaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, apró tányérokat, edényeket korongozhatnak és díszíthetnek a mester segítségével.

*

Vass Henrik

Csont- és fafaragás

1976. május 1-én született Tatán. Születésétől fogva itt él Kocson, Hatvan Mária és Vas Károly gyermekeként. Itt járt óvodába, iskolába. Mindenképpen a fafaragás területén szeretett volna szakmát tanulni. Az akkori helyi iskola igazgatója segítségével sajátította a fafaragás alapjait. Először autodidakta módon szakkörben, majd céltudatosan, magántanulóként fejlesztette tudását. 1997-ben tett szakvizsgát Budapesten és elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet.

Segítségével és útmutatásával fafaragással próbálkozhatnak meg a gyerekek, apró díszeket, figurákat készíthetnek el, melyek maradandó emlékek lesznek.

 • 2898 Kocs, Kodály Zoltán u. 56.
 • +36 20 386 9551
 • csontesfafarago@gmail.com
image15

Schmidt Vilmos

kovács

Vértestolnai kovácsmester, használati tárgyakat, dísztárgyakat, kapukat, kerítéseket készít egyedi igények alapján.

A mester segítségével a kovács szakma alapjait ismerhetik meg az érdeklődők. A műhelyben a munkadarab megmunkálását próbálhatják ki a kicsik és nagyok egyaránt.

 

 

 • 2833 Vértestolna
 • +36 30 377 9432
 • schmidtkovacs@gmail.com
image18

Bajnok Gábor

üveg maratás

Bajnok Gábor vagyok, az életemben a sport, a képzőművészet és a kézművesség szorosan összekötődik. A mottóm: Amikor futok, fejben alkotok, ha alkotok, fejben futok! / Bajnok Gábor

Büszkén mondhatom el, mint spinning instructor trainer, maraton, terep, ultrafutó, és kerékpáros, hogy Magyarországon és Európa több országában futottam már sok sikerrel, maratoni és ultratávokat, 2019-ben egy sivatagi futás boldog célba érkezője is voltam. Mint kézművesség, szatinálással foglalkozom már régóta, klasszikus, népi, és saját tervezésű motívumokat szatinálok, tányérokra, poharakra, üvegtárgyakra és üveglapokra. Egy magam által kitalált, kiszerkesztett technika alapján egyedi stílusban háromdimenziós és geometriai üvegkarcolatokat is készítek, ezeket általában 50×70-es keretezett üveglapokra karcolom, de ebben a méretben készültek már más témájú klasszikus karcolatok is, amiket grafikai témájú alkotásiam ihlettek meg. Nagy érdeklődéssel és figyelemmel kísérem a kalligráfiát, az Ex libriseket és a művészettörténetet is, ezen belül főként Caravaggio életét, műveit.

A játszóházban az üveg szanitálás ( üveg maratás) bevezető lépéseit az így készíthető motívumokat ismerhetik meg az gyerekek, maradandó emlékkel térhetnek haza.

 • 2800 Tatabánya
 • dimenzio.uveggrafika@gmail.com
image20

Kovács László

kerámia

A szerelem kialakulását 13 éves korára datálja, amikor a vízparton adott volt az agyag, ő pedig gyúrni, formázni kezdte. Nem is volt számára kérdés, hogy pályáját milyen irányba indítsa. Elsősorban funkcionális kerámiákat, sütő, konyhafelszerelési edényeket, kaspókat, vázákat, fűszer- és zöldségtartókat és egyedi munkákat készít.

Kovács László műhelyében a fazekasság alapjait ismerhetik meg az érdeklődők. Korongozott, vagy kézzel formázott tárgyakat készíthetnek, majd díszíthetik azt.

image23

Földesné Bálint Ilona

tojásdíszítés

Az általános iskola után a Kereskedelmi és vendéglátó ipari iskolába tanultam tovább. 

Nyugdíjazásomig a szakmába dolgoztam, szakmai továbbképzésekben képeztem magam. A kereskedelmi szakmán belül mindent elértem, amire vágytam. Voltam boltvezető és áruforgalmi előadóként teljesedett ki az  életem a szakmán belül.

Hobbiként már egész fiatalon varrtam, rajzoltam és festettem. Az igazi szerelem a kézműveskedésben  csak később alakult ki.

Üveggravírozással tojás festéssel-gravírozással és tojáscsipkézéssel foglalkozom. 

2017-ben elnyertem a Népi kézműves címet majd 2018-ban Iparművészeti különdíjat kaptam egy tükör gravírozásra.

Az évek során már több meghívást kaptam kiállítások bemutatására.

Munkáimat meg lehet nézni és vásárolni a saját kis műhelyemben.

A játszóházban tojásdíszítéssel, -festéssel ismerkedhetnek meg a vállalkozó kedvűek, valamint tojáshéjra és kis üveg edényekre gravírozhatnak a korhű motívumokat.

 • Tata, Komáromi utca. 61
 • +36 30 244 8099
 • foldesneica@gmail.com

pákász

A rétek embere

A XIV. század végéig a Kárpát medence síkjának nagy része rét, rengeteg vízzel. Ezen vizekben ősi népek maradékai élnek, kiket leginkább pákásznak nevezhetünk.

A pákászat valójában nem mesterség, hanem életforma. Kifinomult utódja, a nomád, gyűjtögető ősembernek. A pákász benne él a rét vadonjában, kitanulva annak minden rezdülését. Őt csak a biztos, folytonos táplálék érdekli. Ezért gyűjtöget, csapdázik, varsákat, vermeket rak le. Minden nap bejárja birodalmát és megélhetéséhez felhasznál mindent, amit talált, vagy elfogott. Szerszámait és lakhelyét is az itt található anyagokból készíti.

Teljesen hozzáformálódott lakhelyéhez, amit cserében kicsit magához alakított.

Élete annyira kapcsolódott vizes élőhelyéhez, hogy annak eltűnésével kihalt a pákász is.

image2-2
image1-2
219771633_4478718045526307_5015279882179709827_n
222647900_287028603197980_104952244203623502_n

zene és tánc

Újhold

2008-ban a reneszánsz emlékévben alakult meg az Újhold régi-zene és tánc együttes. A középkori eredetű és reneszánsz táncok hiteles tolmácsolása a fő céljuk, de az utóbbi években a Tatai barokk fesztivál felkérésére kontratáncok is felkerültek repertoárjukba. A kezdetben csak komáromiakból álló csoportnak ma már tatai tagjai is vannak. A Visegrádi Palotajátékok és a Savaria Történelmi Karnevál rendszeres résztvevői, valamint itt a Patarán saját zenekarukkal több éve a Magyar falu lakói és a régi táncos események házigazdái. Vezetőjük: Gábor Klára táncoktató. 

pénzverde

Al Marco Moneta – Az idealizált éremverő műhely

Az Al Marco Moneta egy idealizált utazó éremverő műhely, amely a kézi kalapácsos éremverés folyamatát mutatja be. Idealizált, mert a célja nem egy kifejezett kor lefedése, hanem hogy betekintést adjon, milyen módon készült közel 2500 éven át a pénz. Lévén az antikvitástól a 16. század elejéig – sőt esetenként még később is – ugyanazzal a kalapácsos kézi módszerrel készítették őket.

Bemutatók, élő történelemórák keretében ezt az érdeklődők is kipróbálhatják saját érmet verve maguknak.

Kép 3
Kép 7

múltidéző környezet

Lépjen be Ön is a 16-17. századba!