hagyomány és élmény

Küçük Kurbağa – "Kis Béka" Íjászverseny

2022. június 4-5.

Regisztráció: a helyszínen, 2022. 06. 04. szombat 9 órától 12 óráig és 06.05. vasárnap 9 órától 12 óráig lehet a Platán étterem felőli várbejárat bástyáján, a Múltunk és Jövőnk Egyesület török táborában.

Adatik tudtára minden íjfeszítő harcosnak, hogy az Úr 2022., Mohamed próféta 1443. évében, annak 6. havának 4. és 5. napján megrendezésre kerül a Tatai Patara történelmi török kori fesztivál "Kis Zöld Béka" íjász viadala, melyre minden, a magát megmérettetni kívánó íjászt szeretettel várunk.

Történelmi öltözet nem kötelező, de emelné a rendezvény színvonalát, ha a viadalon résztvevők a korhoz méltó viseletben mérnék össze tudásukat.

A Tatai Öreg tó vízén úszó sziget. Rajta Tata várának kapuja. A kaput keresztény seregek épp berobbantanák. A török mesékből ismert Küçük Kurbağa (Kis Béka) megmentené az igaz hitűeket, s leheletével szeretné eloltani a Patara gyújtó kanócát.

Az íjász feladata 2m X 1m-es kapu eltalálása, s rajta még több pontért a címer. Ám jaj annak, ki a petárdát, vagy a kis békát eltalálja. Ezekért pontlevonás jár.

2 fordulóban 5-5 vesszőt lőhetnek a versenyzők a békára, 5-8-10 pontozással.

A legtöbb pontot gyűjtő versenyző lesz a Nagy Békavadász.

A Tatai Öreg tó vízén úszó sziget. Rajta Tata várának kapuja. A kaput keresztény seregek ostromolják. A török mesékből ismert Küçük Kurbağa (Kis Béka) a bent pihenő törököket óvná a veszélytől, védi a kaput. Ezen a napon a keresztény seregek győzedelmeskednek a történetíráshoz híven.

Az íjász feladata a kis béka levadászása az úszó szigeten. De jaj annak, aki a kis béka mellé elhelyezett patarát eltalálja, mínusz ponttal jutalmazzuk.

2 fordulóban 5-5 vesszőt lőhetnek a versenyzők a békára, 5-8-10 pontozással.

A legtöbb pontot gyűjtő versenyző lesz a Nagy Békavadász.

ki lesz a nagy békavadász?

Helyszín: Tatai vár területe, Platán étterem melletti várfal (Öveges József szoborral szemben)

  • Tradicionális, pusztai íjak favesszővel

    • Long-bow, hosszú íjak favesszővel

    • Vadász íjak, favesszővel

    • Férfi 18 év alatt, apród

    • Férfi felnőtt, vitéz

    • Női 18 év alatt, menyecske

    • Női Felnőtt, fehérnép

A versenyre nem szükséges előnevezni, de a várható létszám ismeréséhez előnevezés ajánlatos:

 pengoszarvas@gmail.com e-mail címen.

Regisztrálni a helyszínen, 2022. 06. 04. szombat 9 órától 12 óráig és 06.05. vasárnap 9 órától 12 óráig lehet a Platán étterem felőli várbejárat bástyáján, a Múltunk és Jövőnk Egyesület török táborában.

Nevezési díj nincsen. A Tatai Patara megváltott, érvényes belépője elegendő.

Oklevél, minden résztvevő részére. Kategóriánként az első három helyezettnek a tatai patara kézművesei által felajánlott értékes tárgynyeremények.

A Nagy Békavadász cím elnyerése.

TILOS:

    • a verseny ideje alatt szeszes ital fogyasztása.

    • a pályán dohányzás, a helyszín fokozottan tűzveszélyes.

    • mind az alaptáborban, mind a pályán a szemetelés.

    • a kihelyezett célokra a versenyen kívül rálőni.

Kérünk minden résztvevőt, hogy a saját maga és mások biztonsága érdekében fokozott figyelemmel tartsa be az íjászatra vonatkozó biztonsági és balesetvédelmi előírásokat. A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt! Amennyiben a fenti szabályokat valaki megszegi, úgy a szabálysértőt a versenyből kizárjuk, az eredményét töröljük.

A nevezések leadásával a versenyzők tudomásul veszik, hogy a versenyeredmények nyilvántartásához szükséges személyi adataikat a szervezők kezelik és tárolják a versenyszezon végéig.

A nevezések leadásával a versenyzők és azok hozzátartozói, kísérői elfogadják, hogy a verseny ideje alatt kép és hanganyagok készülhetnek, amit a szervező a sporttevékenységével összefüggésben közzétehet.

Szombaton és vasárnap a verseny után Dr. Murat Özveri tart bemutatót és előadást az oszmán íjászatról.

Vasárnap délelőtt Mónus József „Farkas” bástyalövés bemutatója látható.

A helyszínen a fesztivál ideje alatt vásári étkezdék, büfék üzemelnek. A verseny a Tatai Patara fesztivál keretein belül zajlik, melynek egyéb programjai a www.tataipatara.hu oldalon megtekinthetők.

A belépő megváltásával a versenyző jogosult a Tatai Patara gazdag programjainak megtekintésére.

A verseny 06.04.-én szombaton és 06.05-én vasárnap, mindkét nap 13 órakor kezdődik, kb. 2 órán át tart. Kérjük a versenyzőket 30 perccel kezdés előtt a helyszínen megjelenni!

Az eredményhirdetés közvetlenül a versenyek után, az eredmények kiértékelését követően a Tatai Patara várszínpadán lesz.

Mindenkit sok szeretettel hívunk és várunk: Tatai Patara Szervezőség, Múltunk és Jövőnk Egyesület!

Szervezők elérhetősége információhoz, regisztrációhoz vagy annak törléséhez: • Oláh Róbert: 70/ 650-0697 • Tonka Miklós: 70/ 515-2907