Jegyvásárlás a fesztivál ideje alatt!
Jegyvásárlás a fesztivál ideje alatt!

hagyomány és élmény

Küçük Kurbağa – "Kis Béka" Íjászverseny

2023. május 28. vasárnap 13.00

Regisztráció: a helyszínen, 2023. 05. 27. szombat 9 órától, 2023. 05. 28. vasárnap 12 óráig lehet. Platán étterem felöli vár bejárat bástyáján, a Múltunk és Jövőnk Egyesület török táborában.

Adatik tudtára, minden íjfeszítő harcosnak, hogy Mohamed próféta 2023. évében az 5. havának, annak 28. napján megrendezésre kerül, a Tatai Patara történelmi török kori fesztivál Kücüg Kurbaga "KIs Béka" íjász viadala, melyre minden, magát megmérettetni kívánó íjászt szeretettel várunk.

Történelmi öltözet nem kötelező, de emelné a rendezvény színvonalát, ha a viadalon résztvevők a korhoz méltó viseletben mérnék össze tudásukat.

A verseny igen különleges módon, a 10 m magas várfalról, a Tatai Öreg-tóban elhelyezett célokra történik. A tóban egy 1,5m x 2,5m-es úszó platformon egy nagy béka (110cm x 70cm) ül, sütkérezik a vízen, a várfaltól, 30-35m távolságra. Körötte tavi rózsák. A kis béka levélről-levélre ugorhat így az íjász feladata először a levelek “elsűlyesztése” nyilaival. Levelek pontozása egyenként 5-5 pont. Ha ez hibátlanul sikerült, 4 levél-4 vessző, úgy 1 nyilat a békára is kilőhet 10 pontért. Tehát maximum 1 körben 30 pont, a verseny egészén 60 pont gyűjthető.

2 fordulóban 5-5 vesszőt lőhetnek a versenyzők a békára. 5-10 pontozással.

A legtöbb pontot gyűjtő versenyző lesz a Nagy Békavadász.

A Tatai Öreg tó vízén úszó sziget. Rajta Tata várának kapuja. A kaput keresztény seregek épp berobbantanák. A török mesékből ismert Küçük Kurbağa (Kis Béka) megmentené az igaz hitűeket, s leheletével szeretné eloltani a Patara gyújtó kanócát.

Az íjász feladata 2m X 1m-es kapu eltalálása, s rajta még több pontért a címer. Ám jaj annak, ki a petárdát, vagy a kis békát eltalálja. Ezekért pontlevonás jár.

2 fordulóban 5-5 vesszőt lőhetnek a versenyzők a békára, 5-8-10 pontozással.

A legtöbb pontot gyűjtő versenyző lesz a Nagy Békavadász.

ki lesz a nagy békavadász?

Helyszín: Tatai vár területe, Platán étterem melletti várfal (Öveges József szoborral szemben)

  • Tradicionális, pusztai íjak favesszővel

    • Long-bow, hosszú íjak favesszővel

    • Vadász íjak, favesszővel

    • Férfi 18 év alatt, apród

    • Férfi felnőtt, vitéz

    • Női 18 év alatt, menyecske

    • Női Felnőtt, fehérnép

A versenyre nem szükséges előnevezni, de a várható létszám ismeréséhez előnevezés ajánlatos:

 pengoszarvas@gmail.com e-mail címen.

Regisztrálni a helyszínen, 2023. 05. 27. szombat 9 órától, 2023. 05. vasárnap 12 óráig lehet. Platán étterem felöli vár bejárat bástyáján, a Múltunk és Jövőnk Egyesület török táborában.

Nevezési díj nincsen. A Tatai Patara megváltott, érvényes belépője elegendő.

A verseny 28.-a vasárnap, 13 órakor kezdődik. Várható eredményhirdetés 16 órakor.

Kérjük a versenyzőket 30 percel kezdés előtt a helyszínen megjelenni!

Oklevél és a Tatai Patara kézművesei által felajánlott értékes tárgynyeremények.

A Nagy Békavadász cím elnyerése.

TILOS:

    • a verseny ideje alatt szeszes ital fogyasztása.

    • a pályán dohányzás, a helyszín fokozottan tűzveszélyes.

    • mind az alaptáborban, mind a pályán a szemetelés.

    • a kihelyezett célokra a versenyen kívül rálőni.

Kérünk minden résztvevőt, hogy a saját maga és mások biztonsága érdekében fokozott figyelemmel tartsa be az íjászatra vonatkozó biztonsági és balesetvédelmi előírásokat. A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt! Amennyiben a fenti szabályokat valaki megszegi, úgy a szabálysértőt a versenyből kizárjuk, az eredményét töröljük.

A nevezések leadásával a versenyzők tudomásul veszik, hogy a versenyeredmények nyilvántartásához szükséges személyi adataikat a szervezők kezelik és tárolják a versenyszezon végéig.

A nevezések leadásával a versenyzők és azok hozzátartozói, kísérői elfogadják, hogy a verseny ideje alatt kép és hanganyagok készülhetnek, amit a szervező a sporttevékenységével összefüggésben közzétehet.

Szombaton és vasárnap a verseny után Dr. Murat Özveri tart bemutatót és előadást az oszmán íjászatról.

Vasárnap délelőtt Mónus József „Farkas” bástyalövés bemutatója látható.

A helyszínen a fesztivál ideje alatt vásári étkezdék, büfék üzemelnek. A verseny a Tatai Patara fesztivál keretein belül zajlik, melynek egyéb programjai a www.tataipatara.hu oldalon megtekinthetők.

A belépő megváltásával a versenyző jogosult a Tatai Patara gazdag programjainak megtekintésére.

A verseny 06.04.-én szombaton és 06.05-én vasárnap, mindkét nap 13 órakor kezdődik, kb. 2 órán át tart. Kérjük a versenyzőket 30 perccel kezdés előtt a helyszínen megjelenni!

Az eredményhirdetés közvetlenül a versenyek után, az eredmények kiértékelését követően a Tatai Patara várszínpadán lesz.

Mindenkit sok szeretettel hívunk és várunk: Tatai Patara Szervezőség, Múltunk és Jövőnk Egyesület!

Szervezők elérhetősége információhoz, regisztrációhoz vagy annak törléséhez: • Oláh Róbert: 70/ 650-0697 • Tonka Miklós: 70/ 515-2907